Bestemor-retten over alle. Bestemoren min serverte iallfall nesten alltid blomkålgrateng … Denne versjonen er litt sunnere – og veldig enkel å lage.
Til 2 personer
½ blomkål
25 g smør
2,5 ss hvetemel
1,5 dl av vannet som blomkålen ble kokt i
1,5 dl lettmelk
1 egg
salt og pepper
litt revet muskat
5 g smør til å smøre formen
20 g griljermel
15 g revet parmesan
Dekk hele blomkålhodet med vann i en gryte, og kok det i fem minutter. Ta ut blomkålen, og ta vare på vannet.
Smelt smøret på lav varme. Tilsett melet, og visp til det slipper gryten. La det småkoke i to minutter uten at det får farge. Tilsett vannet litt etter litt mens du visper. Du skal bruke cirka 1,5 dl vann og 1,5 dl melk. La sausen småkoke i 15 minutter. Pass på at den ikke svir seg. Slå av platen.
Skill eggene i eggeplommer og eggehvite. Rør eggeplommene ned i den avkjølte sausen, én om gangen. Stivpisk eggehvitene, og vend dem i sausen. Smak til med salt, pepper og revet muskat.
Smør en ildfast form med smør, og dryss griljermel i bunnen. Fordel blomkål i mindre biter i formen, og hell sausen over. Dryss over revet ost og griljermel. Stek gratengen i ovnen på 200 °C i cirka 35–40 minutter til den er gyllen.
Serveres med salat med vinaigrette, som er den perfekte motparten til denne klassikeren.