Enda en favoritt i hjemmet vårt, der både barn og voksne spiser av den hele fisken – som ikke må stekes så mye at den blir tørr. Du kan i prinsippet bruke de fleste hele fisker, så spør fiskehandleren hva han kan tilby. Og la det samtidig være en oppfordring til å kjøpe mer fisk fra norske farvann.
Til 6 personer
2–3 hele fisk, avhengig av størrelsen – for eksempel sei, kolmule, havabbor eller annen hvit fisk.
En håndfull friske urter, for eksempel timian og rosmarin.
2 sitroner
Salat
1 hel blomkål
50 g mandler
50 g høvlet parmesan
Saften fra en sitron
1–2 ss olivenolje
1 liten bunt dill
Få gjerne fiskehandleren til å rense fiskene for deg. Fyll dem med urter og sitronskiver. Skjær et par snitt i skinnet på hver side av fiskene. Legg dem i formen, og stek dem i ovnen på 180 grader i 15–20 minutter. Avslutt med å slå på grillelementet og stek dem i et par minutter, slik at de blir gylne på toppen. Husk å følge med. La fiskene hvile et par minutter før servering.
Rist mandlene i en tørr panne til de blir gylne. Skjær blomkål i tynne skiver, og legg dem på et fat. Strø over mandler og ferskrevet parmesan. Hell over olivenolje og sitronsaft. Pynt med dill.
Hvis det blir fisk til overs, kan du med fordel ta vare på den og røre den sammen med creme fraiche, urter og litt sitronsaft dagen etter. Smaker nydelig å ristet rugbrød.