Alle i familien vår elsker artisjokker, og retten er ekstremt enkel å tilberede mens du lager andre ting. Den kan serveres som snacks på kjøkkenet eller som en «ekte» forrett ved bordet.
Til 6 personer
6 artisjokker
1 sitron
1 ts salt
Dressing
2 eggeplommer (eventuelt pasteuriserte)
½ ts salt
1 ts dijonsennep
Ca. 2 dl druekjerneolje (eller annen nøytral olje)
1–2 fedd hvitløk (etter smak)
Knekk stilken av artisjokkene. Del sitronen i fire. Legg artisjokker og sitron i en stor kjele med kokende vann, og tilsett salt. Kok artisjokkene i 25–30 minutter. Ta ut artisjokkene, og la de tørke.
Hell eggeplommene i en bolle, og visp dem sammen med salt. Tilsett sennep, og visp igjen. Tilsett oljen dråpevis i starten, samtidig som du rører grundig til oljen blir absorbert og majonesen begynner å tykne. Deretter heller du oljen i en tynn stråle mens du fortsetter å vispe. Smak til majonesen med finhakket hvitløk.
Anrett artisjokkene på fatet, og hell aiolien i en skål. Hvis noen foretrekker en mer nøytral smaksopplevelse, kan du servere litt smør og salt til. Det gjør vi hjemme hos oss. Gjestene tar bladene og dypper i dressingen. Husk å sette fram en skål til «brukte» blader. Og husk at det beste på artisjokken er hjertet, som sitter under alle bladene.
Hvis du vil spare tid eller ikke har lyst til å lage din egen aioli, kan du kjøpe en god majones og blande den med revet hvitløk.