Det er få som ikke setter pris på en god kjøttbit, men for å oppnå det beste resultatet, tar det litt tid å steke oksemørbraden. Derfor er denne retten også satt sammen slik at du kan steke mørbraden i god tid før gjestene kommer – gjerne dagen før. Så kan du servere perfekt kjøtt mens du hygger deg sammen med gjestene dine.
Til 6 personer
1 hel oksemørbrad på cirka 1,5 kg
20 g smør
Dressing
½ dl soya
1 lime
2 ss druekjerneolje
1 ss honning
10 g fersk ingefær
1 chili
Litt gaukesyre eller annen urt
Salat
2 salathoder
1 pakke parmaskinke
50 g parmesan
1 sitron
2 ss olivenolje
Rens oksemørbraden for sener, og la den tempereres i en times tid. Stek mørbraden i smør i en ekstra varm panne. Legg den over i en ildfast form, og stek den i ovnen på 180 grader i cirka 20 minutter. Hvis du bruker et steketermometer og foretrekker kjøttet litt rødt, skal du steke til kjernetemperaturen er 50 grader. Hvis du ikke liker for rødt kjøtt, kan du steke til 60 grader. La kjøttet hvile en halv time før du setter det i kjøleskapet eller serverer det. Før servering skjærer du kjøttet i tynne skiver og legger det på fatet.
Bland soya, limesaft, druekjerneolje og honning i en skål. Skrell og finhakk ingefær. Finhakk en halv chili, og hell den og ingefæren i bollen. Resten av chilien brukes som pynt. Hell dressingen over kjøttet, og pynt med chili og gaukesyre.
Legg parmaskinke på bakepapir i en langpanne. Stek i ovnen på 180 grader i cirka 10 minutter til den er sprø. Hold øye med den mot slutten. Den skal ikke bli svidd, men den skal være helt sprø …
Skyll salaten (for best resultat kan du dyppe hele hodet – med bunnen vendt opp – i en stor beholder med vann, og trekke det raskt opp), og la den tørke. Legg hodene i hver sin bolle som støtter bladene litt. Riv parmesan, knekk den sprø parmaskinken i mindre biter og dryss alt over salathodene. Avslutt med å helle over sitronsaft og olje – og smak til med salt og pepper.
Hvis du ikke har tilberedt oksemørbraden på forhånd, anbefaler jeg at du skjærer den i tykke biffstykker og steker dem i en panne. La biffene hvile, og skjær deretter tynne skiver, som beskrevet.